Først Las Vegas, så resten...

(Las Vegas 28.06.01) United food and commercial workers (UFCW) har satt seg fore å organisere verdens største dagligvarekjede - Wal-Mart. Først i Las Vegas, så skal de ta resten av verden.

29. juni 2001

Ima Pyburn (tv), Kirk Hopson og Heather Dick i local 711 i LAS Vegas har satt seg fore å organisere verdens største dagligvarekjede, Wal-Mart.

UFCWs local 711 i Las Vegas karakteriserer Wal-Mart som svært fagforeningsfiendtlig. Dagligvarekjeden viser nyansatte en video som advarer mot organisering. Lønningene og de sosiale godene er langt under det ansatte i tariffbundne bedrifter har.

Kan bety sparken
- Frykt og trakassering er Wal-Marts største våpen, sier Tim Fitzpatrick, en av UFCWs nasjonale organisatorer som er satt inn i krigen mot Wal-Mart. Til Las Vegas kommer også organisatorer fra lokale fagforeninger over hele USA for å lære. Så reiser de hjem for å organisere sine lokale Wal-Mart-butikker.

Ima Pyburn (58) besøker de 13 Wal-Mart-butikkene i Las Vegas, går mellom reolene og forsøker å få kontakt med de ansatte. Her og der legger Ima igjen små visittkort med reklame for local 711s eget radioprogram. Hver uke får Ima napp hos to-tre ansatte, som skriver under på at de vil at local 711 skal representere dem i tarifforhandlinger. De fleste gjør det uten at deres overordnede vet det, fagforeningsvirksomhet kan bety sparken.

Misjonerer
Da vi var med Ima, Kirk Hopson og Heather Dick i en av Wal-Mart-butikkene i Las Vegas kom vi i kontakt med en som hadde signert på medlemskap. Kevin har arbeidet i Wal-Mart i sju år, og funnet ut at han hadde mye å tjene på å få tariffavtale. Han er mest opptatt av å få ordnede helse, velferds- og pensjonsforhold, men også lønnsnivået må opp. En Wal-Mart- arbeider tjener mellom 7 og 8 dollar, i følge organisatorene.

Ima Pyburn arbeider til daglig som kassadame i en dagligvareforretning som har tariffavtale. Nå har hun permisjon for å jobbe i fagforeninga.

- Jeg har syv barn og 13 barnebarn, og er vant til å kommunisere med alle generasjoner, forklarer Ima. Hun reiser også hjem til Wal-Mart-ansatte for å misjonere. Som fagorganisert tjener hun 25-30 prosent mer enn i en Wal-Mart-butikk. I tillegg sørger tariffavtalen for at arbeidsgiveren betaler både helse- og pensjonsforsikring.

Fagforeningsbyen
Ifølge local 711 kjenner Wal-Mart til at det organiseres innen kjeden. De vet bare ikke hvem eller hvor mange som har signert kort. Det får heller ikke vi vite. Men det er flere enn noen andre steder i USA, får vi beskjed om.

I dag har ingen Wal-Mart-butikker i USA tariffavtale. UFCW lanserte kampanjen i Las Vegas i november 2000. Det vil ta lang tid, kanskje flere år før et flertall for fagorganisering er sikret, først da kan det forhandles om tariffavtale. Fordi fagbevegelsen er sterk i Las Vegas er det her kampanjen startet.

Wal-Mart har 1 150 000 ansatte på verdensbasis, 960 000 av dem i USA. I Las Vegas er det 3000 ansatte i de 13 butikkene. Kjeden har 30 prosent av dagligvaremarkedet i USA.