– Oppfordrer til organisert streikebryteri

– Asbjørn Wikestad, leder i husforeningen SAS Personalklubb (SPK), oppfordrer til organisert streikebryteri når han sier de SAS-ansatte vil overta arbeidet til de ansatte i Braathens ved en eventuell streik. Det mener PRIFO og Handel og Kontor, som nå går ut med felles kritikk av medieutspillet til Wikestad.

08. mai 2002

I et intervju med TV2 sier Asbjørn Wikestad at man kan regne med at Braathens-rutene vil gå som normalt ved en streik:
– Hvis vi holder oss til det de har sagt, så er det med lønnskamp bare et skalkeskjul for å lage en tariffstridig og ulovlig aksjon, som vil ramme deres eget selskap veldig hard i første omgang, sier Wikestad.
Wikestad sier til TV2 at det betyr at SAS-ansatte er villige til å hoppe inn der Braathens-ansatte tas ut i streik.
Uttalelsen kom etter møtet med SAS-ledelsen tirsdag kveld.

PRIFO og HK raser
PRIFO og Handel og Kontor reagerer svært sterkt på utsagnet.
– SAS Personalklubb svikter sentrale fagforeningsidealer. Man kan være uenige, men man står på samme grunn, og det er å forsvare arbeidstakernes rettigheter, sier Lisbeth Eliasson, 1. nestleder i PRIFO.
Hun mener at SAS-klubben derfor burde stille seg solidarisk og støtte de ansatte i Braathens.
PRIFO og Handel og Kontor vil nå ha LO og YS sentralt på banen for å rydde opp: 
– Wikestad legger opp til organisert streikebryteri og det reagerer vi utrolig kraftig på. Jeg vil ta kontakt med Asbjørn Wikestad, LO sin ledelse og YS sin ledelse, advarer forbundsleder i Handel og Kontor, Sture Arntzen.

Møtte konsernledelsen i SAS
De Braathens-tillitsvalgte avviser påstandene om at en evnetuell streik er et ledd i å presse SAS-ledelsen til å gjøre om kutteplanene. I går gjennomførte fagforeningene i Braathens et møte med konsernledelsen i SAS i København for å drøfte situasjonen rundt overtakelsen av Braathens.
– Hva er best for konsernet og for Braathens? Med utgangspunkt i det, og i jussen må man finne ut hvordan man behandler de enkelte, sa Jørgen Lindegaard, konsernsjef i SAS, til NRK etter møtet.

(Gjengitt med tillatelse fra PRIFO.)

Les også:
PRIFOs nettsider
HK-NYTT