Streik for tariffavtale i Larvik

I over 7 uker, fra onsdag morgen 19. juni har to kvinner i den amerikanske industribedriften Ashland, et multinasjonalt amerikansk selskap som har en årlig inntekt på over 50 milliarder kroner, vært i streik. Alt de to ansatte ber den amerikanske industrigiganten om er å få opprettet en norsk tariffavtale.
LES OGSÅ HK-NYTT: STREIKER FOR TARIFFAVTALE
LO-AKTUELT: STREIKEN FORTSETTER I LARVIK
LES ØSTLANDSPOSTEN: SJU UKER I STREIK FOR TARIFFAVTALE

19. juni 2002

På et lite hjørne av verden i det amerikanske selskapet, i Larvik, jobber de to sammen med tre andre norske ansatte. Totalt jobber det nemlig 25.000 ansatte i selskapet verden over. Men selskapet nekter tross sine milliardinntekter å inngå tariffavtale.

Da de to ansatte forlot jobben siste arbeidsdag før streiken tirsdag 18. juni fikk de beskjed av sin sjef om å legge igjen automatisk melding på sin e-post adresse: "Out of office" inntil 31. desember, skulle det stå der.

-Det viser selskapets holdning til de ansatte og understreker bare behovet for tariffavtale, sier regionsekretær Kjetil Andersen ved Handel og Kontor Region Østlandet Sør. Det eneste de streiker for nå er ordnede lønns- og arbeidsvilkår, sier han videre.

De to kvinnene har jobbet for å få tariffavtale siden november i fjor. Men et uskyldig ønske om en norsk standard på arbeidsforholdet i det amerikanske selskapet, som på sin nettside skryter av å være markedsleder på alt fra termoplastiske løsninger til konstruksjon av amerikanske motorveier, viste seg vanskelig.

–Alt de ønsker å få opprettet på sin arbeidsplass er NHOs standardoverenskomst, sier Kjetil Andersen. Og Handel og Kontor i Norge må dermed konstatere at parallelt med at mens over 700 ansatte i flyselskapet Braathens kom i havn med mekling på overtid natt til onsdag - og dermed unngikk streik - gikk to ansatte i Larvik ut i streik i et mange ganger så stort amerikansk selskap.

De ansatte har blitt truet med nedleggelse dersom de opprettholder kravet om tariffavtale.

Kontaktpersoner i denne saken:Arbeidstakersida: Regionsekretær Kjetil Andersen, Handel og Kontor Region Østlandet Sør, telefon 90198514/33300485. Streikende ved bedriften: Anette Hasle, telefon 33138253/41241943

Arbeidsgiversida:

Talsmann for Ashland Norge: Mike Galardi, Manager, European Human Resources, Rotterdam, Holland; tlf.: 0031 10 289 2257, Mobiltlf.: 31 653 737 974
E-post: mgalardi@ashland.com Internettadresse konsernet: www.ashland.com
Bedriftens adresse i Larvik: Lågaveien 9a (industriområde ved Lågen). Tlf 33138253
Daglig leder i Larvik (men ikke talsmann for Ashland): Thomas Nilsson.