20140225 HKs ledertroika

1.mai 2015

1. mai er arbeidernes internasjonale kampdag

Den internasjonale arbeiderkongress i Paris besluttet i 1889 at 1. mai skulle bli internasjonal demonstrasjonsdag. Dermed fikk arbeiderne egen internasjonal kampdag.

30. april 2015

Bakgrunnen for vedtaket var at den amerikanske landsorganisasjonen i 1888 vedtok å gjennomføre generalstreik 1. mai 1890 som ledd i kampen for 8-timers dag. Inntil den første verdenskrig stod kravet om 8-timers arbeidsdag i forgrunnen ved demonstrasjonene, senere har dagen gitt uttrykk for arbeiderbevegelsens krav, program og idéinnhold. I Norge er 1. mai offentlig høytidsdag og lovfestet fridag siden 1947.

Med dagens regjering er det dessverre flere kamper som må kjempes på nytt, også kampen for 8-timers dag. Mer søndagsarbeid, flere midlertidige ansettelser og lengre arbeidsdager er regjeringens svar på morgendagens arbeidsliv. Deres politikk betyr en betydelig svekkelse av arbeidstakernes rettigheter. Vårt svar er at arbeidsmiljøloven heller må styrkes. Dette blir markert og er en del av hovedparolen 1. mai.

Årets hovedparole: "Trygge jobber for framtida – styrk arbeidsmiljøloven". HKs ledelse skal være hovedtalere 1. mai og her er en oversikt over hvor de skal:

Forbundsleder Trine Lise Sundnes         Mo i Rana og Hemnes
1. Nestleder Bjørn Mietinen                  Hokksund
2. Nestleder Christopher Beckham        Stord