1. mai markering i Oslo

1. mai

Gratulerer med dagen!

1. mai har siden 1889 vært arbeidernes internasjonale kampdag. Over hundre år senere står dagen som et viktig symbol på de kamper som er vunnet - og de som gjenstår å vinne.

28. april 2017

Arbeidernes dag har sitt utgangspunkt fra en amerikansk generalstreik i 1888, der kravet var innføring av 8-timersdagen. Arbeiderkongressen i Paris vedtok året etter saken som et internasjonalt krav. I Norge var det arbeiderne på Hydro i Rjukan som først sto på kravet om 8-timersdagen. De gikk hjem etter de åtte timene, to timer før arbeidsdagen var over. Sommeren 1919 ga statsminister Gunnar Knudsen etter for den norske arbeiderbevegelsens krav, og 8-timersdagen ble et faktum.

Trygge jobber – nytt flertall, er årets hovedparole. Sittende regjering har ført arbeidslivet tilbake i tid. Trygge, faste jobber blir erstattet med midlertidige stillinger, og nye utrygge ansettelsesformer som 0-timerskontrakter vokser frem. Den høye arbeidsledighet blir ikke tatt på alvor.

Skal arbeiderbevegelsen fortsette å lykkes med det sosialdemokratiske prosjektet trengs en ny regjering som jobber med, og ikke mot fagbevegelsen. Vi trenger en regjering som løfter de mange, fremfor å gi skattekutt til de få.

HKs ledelse holder følgende appeller i år.

Forbundsleder Trine Lise Sundnes – Lillehammer

1. nestleder Bjørn Mietinen – Vadsø

2. nestleder Christopher Beckham - Lillestrøm

Her finner du oversikt over hvor LOs ledelse og forbundslederne holder appell.